Danas je Nacionalni dan bez duvanskog dima

Nacionalni dan bez duvanskog dima obeležava se 31. januara. Duvanski dim je kompleksna mešavina više od 7000 sastojaka, od kojih je za najmanje 69 dokazano da izazivaju maligna oboljenja.
Upotreba duvana i izloženost duvanskom dimu uzrokuju brojne ozbiljne bolesti, kao što su maligna oboljenja, bolesti pluća i bolesti srca i krvnih sudova. Bezbedan nivo izloženosti duvanskom dimu ne postoji.
Izloženost duvanskom dimu iz okruženja povećava rizik obolevanja od akutne koronarne bolesti srca za 25–30%, a ima i štetne posledice i po zdravlje beba i dece. Meta analiza 22 studije je pokazala da zaposleni koji su izloženi duvanskom dimu na radnim mestima u poređenju sa onima koji nisu, imaju 24% veći rizik obolevanja od raka pluća, dok ovaj procenat raste i do 101% kada se radi o veoma visokoj izloženosti.
Svake godine, izloženost duvanskom dimu izaziva 600.000 prevremenih smrti, od čega je 47% među ženama nepušačima i 28% među decom koja ne puše.
Okruženje bez duvanskog dima ima pozitivan uticaj na smanjenje započinjanja pušenja i olakšava pušačima da prestanu da puše. Studije su pokazale da zakoni kojima se zabranjuje pušenje u zatvorenim prostorima mogu poboljšati zdravlje zaposlenih u tim prostorima i zdravlje opšte populacije.
Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu je u Srbiji na snazi od 2010. godine.

Izvor: Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.