Javna akcija “Podrži. Ne kažnjavaj” 26. Juna na Štrandu

Udruženje “Prevent” 26. juna 2015. godine od 16 do 20h na Štrandu sprovodi javnu akciju pod sloganom ”Podrži. Ne kažnjavaj”.
Pozivamo vas da se zajedno sa nama uključite u globalnu kampanju “Podrži. Ne kažnjavaj” koja će se ovog petka održati u više od 140 gradova širom sveta.

“Podrži. Ne kažnjavaj” je međunarodna kampanja koja ima za cilj da raširi svest o negativnim posledicama rata protiv droga. Kampanja ima za cilj da promoviše politiku poštovanja ljudskih prava i zaštite javnog zdravlja, da menja zakone i politike koje onemogućavaju pristup intevencijama smanjenja štete (eng. harm reduction) i drugih servisa zasnovanih na naučnim dokazima, kao i da zaustavi kriminalizaciju korisnika droga.

Zašto je ovaj 26. jun jedinstveni trenutak za promenu međunarodne politike?

U aprilu 2016. godine će se održati sastanak Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija (UNGASS 2016) na kome će zemlje raspravljati o politici prema drogama i interpretaciji postojećih međunarodnih konvencija. Poslednji ovakav sastanak je održan 1998. i zbog toga je 2016. godina velika šansa da promenimo negativne posledice rata protiv droga kao što su kršenje ljudskih prava, preptrpani zatvori neadekvatan odnos kriminalnog sistema prema pojedincima koji koriste drogu, kao i da proširimo svest o zakonima koji najčešće najviše pogađaju osetljive grupe stanovništva kao što su žene, mladi i etničke manjine.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.