“Mladi su izvor energije”: Dekupaž radionica u Žablju

U okviru projekta “Mladi su izvor energije” koji sprovode Udruženje Prevent i Kancelarija za mlade Opštine Žabalj, a finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije, 16. oktobra u Žablju će biti održana radionica o dekupaž tehnici za učenike srednje Turistikče škole i Gimnazije.
Tokom 90 minuta učenicima će biti predstavljena dekupaž tehnika, materijali koji se koriste, koji je alat potreban, a nakon toga će i sami dekupažirati određene predmete.

Dekupaž ili DECOUPAGE je reč nastala u 20. veku i dolazi od francuske reči ‘decouper’ koja u prevodu znači ‘ iseći, isecati’. Sama tehnika rada sastoji se u isecanju i aranžiranju delova papira i njegovom lepljenju na obojenu ili drugačije pripremljenu površinu, te lakiranju. Kada se tehnika izvodi na tradicionalan način, onda uključuje nanošenje čak 30-40 slojeva laka i papira koji su šmirglani svaki posebno da se dobije mek sjaj trodimenzionalnost slike. Isto tako isečeni papir se može lepiti i na staklo sa poleđine i onda se dobija izgled posebne dubine slike.
Do današnjeg vremena, originalna tehnika se razvijala i evoluirala u mnogo različitih stilova i novih tehnika. Jedna od najpoznatijih je i ‘salvetna tehnika’.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.