Obeležavanje svetskog dana borbe protiv hepatitisa

Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv hepatitisa 28. jula Udruženje Prevent organizuje javnu akciju s ciljem podizanja svesti o virusnim hepatitisima i željom da se javnost podstakne na testiranje i ranu dijagnostiku bolesti.

Javna akcija biće održana danas, 28. jula, u periodu od 17 do 19h na Štrandu.

Posetioci će moći da dobiju informacije o virusnim hepatitisima, o mestima gde se mogu testirati, biće deljen štampani materijal i kondomi. Udruženje Prevent ovu akciju organizuje u sklopu projekta „Savetovalište za hepatitise“, podržanom od strane Gradske uprave za zdravstvo Grada Novog Sada.

Procenjeno je da u Srbiji ima više od pola miliona obolelih od hroničnih virusnih hepatitisa, a samo mali broj pacijenata dobija lečenje. Udruženje Prevent se pridružuje apelu Ministarstvu zdravlja da obezbedi kontinuirano snabdevanje referentnih kliničkih centara dijagnostičkim sredstvima i da omogući adekvatne terapijske opcije i individualizaciju tretmana za sve obolele.

Svetska zdravstvena organizacija je 2010. godine proglasila 28. jul za Svetski dan borbe protiv hepatitisa. Obeležavanje Svetskog dana hepatitisa je deo globalne kampanje koja se sprovodi s ciljem podizanja svesti o virusnom hepatitisu kao zdravstvenom problemu koji ima i društveno-političku dimenziju, vezanu uz problem diskriminacije, kršenja ljudskih prava i društvenog neprihvatanja obolelih. Ovogodišnja globalna kampanja organizuje se pod sloganom HEPATITIS: Zapitaj se.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.