„Podrži.Ne kažnjavaj“ četvrti put u Novom Sadu

Udruženje “Prevent” 26. juna 2018. godine od 17 do 20h na Štrandu sprovodi javnu akciju pod sloganom  “Podrži. Ne kažnjavaj”.

Pozivamo vas da se zajedno sa nama uključite u globalnu kampanju “Podrži. Ne kažnjavaj” koja će se narednog utorka održati u preko 150 gradova širom sveta, a čiji je inicijator IDPC mreža sa sedištem u Londonu.

“Podrži. Ne kažnjavaj” je međunarodna kampanja koja ima za cilj da raširi svest o negativnim posledicama rata protiv droga. Kampanja ima za cilj da promoviše politiku poštovanja ljudskih prava i zaštite javnog zdravlja, da menja zakone i politike koje onemogućavaju pristup intevencijama smanjenja štete (eng. harm reduction) i drugim servisima zasnovanih na naučnim dokazima, kao i da zaustavi kriminalizaciju korisnika droga.

Posetioci javne akcije će moći da se fotografišu u foto kabini, a na fotografijama će se nalaziti poruka „Podrži. Ne kažnjavaj“, da se informišu o akciji i razgovaraju sa članovima Udruženja „Prevent“, uzmu promotivni edukativni materijal i odigraju igricu „Ne radi se, čoveče“.

Paralelno sa ovom javnom akcijom, putem interneta se sprovodi kampanja „Podrži. Ne kažnjavaj“ u okviru koje je Udruženje „Prevent“ napravilo četiri rama za profilne fotografije na društvenoj mreži Facebook gde će takođe tokom juna biti objavljeno pet infografika sa informativnim i edukativnim podacima. Kampanju koja se sprovodi na internetu podržala je Gradska uprava za zdravstvo Grada Novog Sada.

Udruženje „Prevent“ postoji 14 godina. Jedan od ciljeva udruženja je prevencija bolesti zavisnosti, ali osim primarne prevencije udruženje od 2005. godine sprovodi programe smanjenja štete među osobama koje injektiraju drogu. Do 2014. godine ovaj program u Srbiji sprovodile su ukupno 4 organizacije, a sredstva su bila obezbeđena od strane Globalnog fonda. Po odlasku Globalnog fonda u oktobru 2014. određenu finansijsku podršku za realizaciju programa smanjenja štete Udruženje „Prevent“ dobija od Gradske uprave za zdravstvo Grada Novog Sada.

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.