Potpisan Memorandum o saradnji sa Kancelarijom za borbu protiv droga Vlade Republike Srbije

Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom i Kancelarija za borbu protiv droga, na osnovu javnog poziva i Procedura za rad, donela je Odluku o izboru organizacija civilnog društva za partnerstvo sa Kancelarijom za borbu protiv droga Vlade Republike Srbije u oblasti borbe protiv zloupotrebe droga u Republici Srbiji.

Konačnom Odlukom izabrano je 11 organizacija civilnog društva koje će potpisati Memorandum o saradnji sa Kancelarijom za borbu protiv droga i tako postati partneri u borbi protiv zloupotrebe droga u Republici Srbiji. To su: Udruženje Prevent (Novi Sad), Timočki omladinski centar (Zaječar), Nova plus (Pančevo), Izlazak (Beograd), Mreža za politike prema drogama u jugoistočnoj Evropi (Beograd), RE generacija (Beograd), Centar Duga (Novi Sad), Omladina Jazasa iz Požarevca i Novog Sada, Kokoro (Bor) i Zemlja živih (Novi Sad).

Svečano potpisivanje Memorandum o saradnji bilo je  10. januara 2018. godine u Kancelariji za borbu protiv droga u Palati Srbija u prisustvu medija.

Smernicama za uključivanje organizacija civilnog društva u proces donošenja propisa, koje je Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom pripremila, a Vlada Republike Srbije usvojila 2014. godine, ovakav vid uključivanja organizacija definisan je kao “partnerstvo” i prepoznat kao najviši oblik saradnje između civilnog i javnog sektora.

Nebojša Đurasović , predsednik Udruženja Prevent za RTS je rekao da se Prevent  već 13 godina aktivno bavi borbom protiv bolesti zavisnosti i da ozvaničavanje saradnje sa Kancelarijom za borbu protiv droga za njih predstavlja veliki korak, prepoznavanje rada i mogućnost zajedničkog nastupa na ovom polju: “Mi smo jedna od OCD koja aktivno radi na terenu, sprovodi programe, kako u oblasti prevencije bolesti zavisnosti, tako i u oblasti smanjenja štetnosti, direktnog rada sa korisnicima. Kancelarija za borbu protiv droga partner je koga smo čekali godinama da se pojavi i da zajedno sa njim možemo nastupiti i prema domaćim akterima, ali i prema stranim donatorima”.

Direktor Kancelarije za borbu protiv droga, gospodin Milan Pekić istakao je za javni servis da organizacije civilnog društva imaju lakši pristup krajnjim korisnicima i ljudima koji imaju problem sa drogama, a i u svom radu već su ušle u tu problematiku.

“Tu vidimo svoju šansu, da preko OCD sprovodimo planove i programe koje Srbija donosi – od prevencija, do lečenja i smanjenje štete onim ljudima koji su u problemu sa drogama. Radećemo preventivno sa OCD edukaciju, koja je zaista neophodna, da se shvati i podigne svest o štetnosti narkotika”, kaže Pekić.

U praksi, objašnjava on, potpisivanjem Memoranduma jednostavno se dobio osnov saradnje, a Kancelarija, prema rečima njenog direktora, namerava da na najbolji način iskoristi sve prednosti koje imaju OCD i njihove aktivnosti.

Nacionalna strategija za borbu protiv droga 2014-2021 i Akcioni plan te strategije, kaže Pekić, predvideli su da OCD uzmu aktivniju ulogu u njenom sprovođenju i istovremeno, na taj način, suprotstavljanju posledicama koje nastupaju upotrebama narkotika.

Kada je procena zavisnika od droge u pitanju, Pekić kaže da Institut za javno zdravlje Srbije “dr Milan Jovanović Batut” vodi evidencije i da po njoj postoji oko 30.000 evidentiranih zavisnika, a da je procena da postoji još oko 20.000, te ukupno od droge u našoj zemlji ima oko 50.000 zavisnika.

Marihuana je najrasprostranjenija vrsta droge u Srbiji, kaže Pekić i navodi da je to zato jer je kod nas klima pogodna za njeno uzgajanje, a da u našu zemlju heroin dolazi sa istoka, dok sintetičke droge dolaze iz pravca zemalja zapadne Evrope.

“Moram da istaknem da je prošle godine MUP ostvario izuzetne rezultate, zaplenili su ogromnu količinu narkotika, samim tim presekli i veliki broj lanaca međunarodnog krijumčarenja i sarađuju zaista sa veoma eminentnim svetskim agencijama i ponosni smo na njih što su uradili tako dobar posao”, rekao je Pekić.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.