Potpisan Sporazum o saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanovic Batut”

Udruženje Prevent i Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ potpisali su Sporazum o saradnji u svrhu zajedničkog rada na programima prevencije HIV-a među populacijama u povećanom riziku. Na ovaj način ozvaničena je saradnja koja traje punih deset godina. 

U dosadašnjem periodu, saradnja je ostvarena u oblasti razvoja strateških dokumenata u oblasti odgovora na  HIV infekciju  i AIDS  u Srbiji i pratećih akcionih planova i planova za monitoring i evaluaciju, kao i strategije za sprečavanje zloupotreba droga, u kojima je aktivno učestvovao Institut za javno zdravlje Srbije u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, zatim tokom realizacije tri bio-bihevioralna istraživanja među osobama koje injektiraju droge u Novom Sadu koje je sproveo Institut za javno zdravlje Srbije 2008, 2012. i 2013. godine, tokom brojnih akcija u zajednici realizovanih u partnerstvu javnog i civilnog sektora u okviru nacionalnih kampanja povodom obeležavanja relevantnih dana iz Kalendra zdravlja, koje je koordinisao Instutut za javno zdravlje Srbije i sl.

Fotografija nastala tokom istraživanja među populacijama pod povećanim rizikom od HIV-a 

Udruženje Prevent redovno izveštava o svim realizovanim aktivnostima na terenu, u mobilnoj medicinskoj jedinici, odnosno u drop in centru, od početka 2014. godine Institut za javno zdravlje Srbije kroz nacionalnu HIV bazu podatka, koju administrira Institut za javno zdravlje Srbije, a koja je razvijena u okviru HIV projekta podržanog sredstvima iz  donacije Globalnog fonda koji je implementiralo Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije.

Nadamo se da ćemo i u narednom periodu ostvariti uspešnu saradanju sa krajnjim ciljem redukcije rizičnog ponašanja i prevencije HIV infekcije, drugih PPI i krvlju prenosivih infekcija u ključnim populacijama pod povećanim rizikom.

Više o radu Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanovic Batut”, možete pročitati OVDE.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.