poverenik

Nacrt zakona uskraćuje skoro sve informacije

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti primio je danas predstavnike “Mreže za politike prema drogama u Jugoistočnoj Evropi” i sa njima razgovarao o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o psihoaktivnim i kontrolisanim supstancama.

Udruženje Prevent je jedan od osnivača Mreže za politike prema drogama u jugoistočnoj Evropi. Udruženje Prevent je učestvovalo na javnoj raspravi o izmenama i dopunama Zakona o psihoaktivnim kontrolisanim suprstancama.

Poverenik je predstavnicima Mreže rekao da deli njihove ocene da je važno i nužno da što širi krug predstavnika struke i civilnog sektora da doprinos tome da dobijemo što kvalitetnija i adekvatnija normativna rešenja u ovoj delikatnoj i važnoj oblasti, a da način na koji je organizovana i vreme u koje je sprovedena (26.decembar – 20.januar) javna rasprava o Nacrtu zakona nisu bili u funkciji toga.

Poverenik je obećao podršku nastojanjima Mreže i grupe NVO koju ona okuplja usmerenim na to, naglašavajući međutim, da je dobar deo otvorenih pitanja u pretežnoj nadležnosti drugih državnih organa.

 

Što se tiče slobode pristupa informacijama Nacrt zakona propušta i uopšte ne predviđa intervencije u članu 95 važećeg zakona iako su izmene tog člana praktično neophodne budući da je ne samo izuzetno rigidan i s pretenzijama da javnosti uskrati skoro sve informacije, nego sadrži termine i barata s kategorijama kao što je npr. “službena tajna”, koje su odavno prevaziđene, odnosno budući da ih ni Zakon o tajnosti podataka (2009) ne poznaje, još pre više godina eliminisani iz našeg pravnog sistema.

Celokupan tekst možete pročitati OVDE.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.