Svetski dan borbe protiv side – Javna akcija u Veterniku i Pozitivan koncert u Novom Sadu

Danas se obeležava Svetski dan borbe protiv SIDE. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” od početka epidemije, 1985. godine, pa do 20. novembra 2013. godine u Republici Srbiji su registrovane 2962 osobe inficirane HIV-om, od kojih je 1678 osoba obolelo od AIDS-a (57% svih registrovanih HIV pozitivnih osoba), dok su 1154 osobe inficirane HIV-om umrle (1058 od AIDS-a, a 96 od bolesti ili stanja koja nisu povezana sa HIV infekcijom).

U periodu januar – novembar 2013. godine novodijagnostikovano je 109 osoba inficiranih HIV-om. U istom periodu kod 32 osobe je dijagnostikovan AIDS (sida), dok je 14 osoba umrlo od AIDS-a.

Udruženje Prevent će danas povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv SIDE sprovesti javnu akciju u Veterniku od 11 do 14 časova na uglu Ulice Cara Lazara i Kralja Petra I. Posetioci našeg štanda dobiće edukativni materijal, a biće organizovan i kviz znanja nakon čega će dobiti simbolične poklone. Ova akcija organizuje se u okviru projekta “Aktiviraj se I ti!” koju finansira Gradska uprava za sport i omladinu Grada Novog Sada.

U večernjim časovima u novosadskom klubu “The Quarter” biće održan drugi Pozitivan koncert koji će biti humanitarnog karaktera. Na koncertu će se prikupljati slatkiši koji će biti deo novogoišnjih paketića deci koja žive sa HIV-om. Početak je u 20h kada će članovi Kluba umetnika Bina izvesti plesni performans u saradnji sa članovima Plesnog kluba “Bolero”, a zatim će uslediti nastupi bendova Nova, Eleven i Neozbiljnih Pesimista. Koncert se organizuje pod pokroviteljstvom Gradske uprave za zdravstvo Grada Novog Sada i Komercijalne banke.

U periodu od 13 do 15 časova članovi Udruženja Prevent učestvovaće u Zoni bez diskriminacije u centru Novog Sada koju tradicionalno organizuje organizacija Crvena linija. Udruženje Prevent, kao što je već najavljeno, ovim ne završava svoje aktivnosti povodom Svetskog dana borbe protiv SIDE. Već sutra, 2. decembra, sledi učešće u javnoj akciji u Subotici gde će se raditi dobrovoljno poverljivo savetovanje i testiranje na HIV. Detaljnije o ostalim aktivnostima možete pročitati ovde.

Od 1997. godine visoko aktivna antiretrovirusna terapija (HAART) je dostupna i besplatna u Republici Srbiji, tj. svi troškovi lečenja idu na teret Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje za sve zdravstvene osiguranike kojima je lečenje indikovano. Od 2008. godine lečenje HIV infekcije je decentralizovano, odnosno realizuje se u Institutu za infektivne i tropske bolesti pri Kliničkom centru Srbije u Beogradu, u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu, Kliničkom centru u Nišu, a od 2009. godine i u Kliničkom centru u Kragujevcu. U periodu 2003–2012. godina registrovano je značajno povećanje osoba inficiranih HIV-om na lečenju kombinovanom antiretrovirusnom terapijom (sa 330 osoba krajem 2003. godine na oko 1100 osoba krajem 2012. godine), a od 2000. godine registrovana je i značajna redukcija obolevanja i umiranja od AIDS-a.

Prema zvanično dostupnim podacima u Srbiji je krajem novembra 2013. godine živelo 1808 osoba inficiranih HIV-om. Međutim, procene UNAIDS-a ukazuju da u našoj zemlji još oko 1800 osoba ne zna da je inficirano HIV-om. Znajući da HIV infekcija može dugi niz godina proticati bez ikakvih znakova i simptoma, jedini način da se otkrije HIV infekcija je da se osoba koja je imala neki rizik testira na HIV. Naravno da bi svako testiranje na HIV trebalo da bude dobrovoljno uz obavezno savetovanje pre i posle testiranja, a u cilju pružanja pravih i stručnih informacija potrebnih klijentu da donese odluku da li je pravi trenutak za testiranje, ali i da prepozna stvarni rizik tj. rizično ponašanje koje je praktikovao ili koje i dalje upražnjava, te da isto promeni u cilju preveniranja inficiranja HIV-om u budućnosti. S druge strane, HIV pozitivne osobe imaju mogućnost da uđu u program praćenja i kontrole sopstvene HIV infekcije, odnosno u program lečenja koji daje odlične rezultate, kako u svetu tako i u našoj zemlji, te je danas HIV infekcija hronično stanje sa kojim se može kvalitetno i dugo živeti, ali samo ukoliko se pravovremenim i adekvatnim specifičnim lečenjem kontroliše replikacija HIV-a.

Izvor statističkih podataka: Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.