Svetski dan borbe protiv side obeležen trećim humanitarnom Pozitivnim koncertom

U Novom Sadu 1. decembra 2014. godine održan je treći Pozitivan koncert u klubu „The Quarter“ u sklopu kampanje obeležavanja Svetskog dana borbe protiv SIDE u organizaciji Udruženja Prevent.

Koncert je bio humanitarnog karaktera i ulaz je bio besplatan i ove godine. Posetioci su donirali slatkiše deci koja žive sa HIV-om. Akcija je bila vrlo uspešna.
jefimija
Volonteri su dežurali za štandom od 19 do 23h i bili na raspolaganju za razgovor o HIV-u, delili su edukativni materijal i radili socijalni marketing kondoma, a kondom policija pobrinula se da edukuje, ali i zasmeje prisutne koji nisu navikli na ovu vrstu „plavaca“.
Prateći program obuhvatao je izložbu i dodelu nagrada za najbolja idejna rešenja plakata i fotografija, kao i plesni performans „Humani Iskreno Vole“ koji se bavi temom diskriminacije osoba koje žive sa HIV-om u izvođenju Kluba umetnika Bina KUB. Nagrade je dodelio Leonid Leo Pililipović, poznati subotički muzičar i strip ilustrator.
kub
U muzičkom delu programa nastupali su novosadski bendovi Drunkards i Dora Maar i hip-hop sastav Iskaz iz Pančeva. Koncert je posetilo oko 300 ljudi što je do sada najveća posećenost od osnivanja 2012. godine. Prvi put je organizovan i after party koji je održan u Cactus baru pod imenom Izuvačina Kondomačina. Kondom policija i ovde je imala dosta posla jer je kroz bar prošlo oko 200 osoba.
drunkards
Na osnovu izveštaja novinara o koncertu nesumnjivo je da je Pozitivan koncert jedan od značajnijih događaja u Novom Sadu.
“Ova manifestacija je od velikog značaja jer se na kreativan način pristupa velikom problemu. Samim pristupom na ovaj način doseglo se do velikog broja mladih koji su pored zabave dobili i edukaciju o prevenciji. Znajući energiju i veliko srce članova ovog udruženja, sledeće godine očekujem još bolji i još posećeniji Pozitvni koncert. Vidimo se sledeće godine!”-Andrea Magazin, Remix Press.

„Po svemu sudeći, bio je ovo najbolji Pozitivni koncert do sada. Najveću hvalu, ipak, zaslužuje Udruženje Prevent, koje je dalo sve od sebe da ova humana priča živi, da deci koja žive sa HIV-om izmamimo svi zajedno osmeh na licima novogodišnjim paketićima. Nadamo se da će uspeti u tome. “Kako sreća izgleda”, kaže pesma Iskaza. Sreća je u srcima detinjim, sreća će biti na licima onih koje iskreno i humano vole.“-Biljana Cvetanovski, Balkanrock.

Galerije fotografija možete pogledati na sajtu www.nocturnemagazine.net i na našoj facebook stranici Pozitivan koncert Novi Sad.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.